Disleksija, razvojni zaostanek, slaba pozornost, nemotiviranost, avtizem? Bolj kot diagnoza je važna pomoč, po kateri zmorete, česar prej niste! Najprej se naučimo odvajati stres. V stresu smo neumni: čutila, telo in misli so okorni. Kako naj se otrok uči, če je njegovo zaznavanje moteno? Če dobro ne vidi ali sliši tega, česar se mora naučiti?

Učne težave so odraz delovanja možganov, ki določajo, kako dojemamo svet in sebe. V primeru večjih učnih težav so običajno prisotne tudi težave z zaznavanjem in čustvenim delovanjem. Rešujemo jih skupaj, ker so del iste celote – Človeka!

Zaznavanje sloni na nezavednih avtomatizmih, zato ga ne moremo spremeniti s prigovarjanjem, podkupovanjem ali grožnjami. Je stvar nevrologije, ne pa vprašanje ubogljivosti.

Ste poskusili že marsikaj, a še ni pravih rezultatov? Še vedno iščete pomoč, ker veste, da je vaš otrok kljub včasih nemogočemu obnašanju ali slabim ocenam v resnici zelo srčen in po svoje inteligenten? Ste se pripravljeni spremeniti in mu pomagati kako drugače kot doslej?

Pot do novega znanja vam lahko pokažejo drugi, prehoditi pa jo morate sami. Pokličite, poznam več poti, ki nagovarjajo nezavedne mehanizme učenja.

Domače naloge: družinski maraton

Mihec je tretješolec. K meni pride na začetku oktobra 2018. Pouk se je komaj začel, njegova mama pa je že čisto izčrpana. Želi, da bi bil njen otrok v šoli uspešen in 'priden'. Z njimi dela naloge tako dolgo, dokler niso narejene. To pomeni tudi po tri ure dnevno – v...

read more

Neuspeh kljub trudu

Veliko otrok je kljub trudu neuspešnih, četudi mnogi doma s starši ob nalogah garajo cele popoldneve. Učijo se, a takoj pozabijo. Ker kljub trudu ni uspeha, nekateri starši in učitelji sklepajo, da so leni, nemotivirani, nevzgojeni ali nesramni. Ti nerazumljeni otroci...

read more

Učenje in stres

Učenje je naraven proces. Poteka vse življenje, čeprav se ga ne zavedamo. Omogoča, da preživimo v okolju, v katerega smo se rodili. Omogoča, da se stalno prilagajamo na spremembe v njem. Vsi smo izkusili, kako je v stresu: telo nas ne uboga, smo nerodni, pozabljamo....

read more

Preberi več na mojem blogu